Bas en Solo van Basajjansolo stellen zich voor. - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Jita Veeman - WaarBenJij.nu Bas en Solo van Basajjansolo stellen zich voor. - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Jita Veeman - WaarBenJij.nu

Bas en Solo van Basajjansolo stellen zich voor.

Door: Jita Veeman

Blijf op de hoogte en volg Jita

13 April 2011 | Oeganda, Kampala

Wobulenzi, 11 april 2011

Een steuntje in de rug voor onze honden “Bas” en “Solo”,

Beste mensen en lieve vrienden van Basajjansolo school,

Deze keer een update en onze toekomstplannen van Basajjansolo school waarvoor ik alweer meer dan drie jaar vrijwillig werkzaam ben.

Het gaat enerzijds heel goed met de school wat betreft de initiatieven en inzet van de stafleden, anderzijds is de financiële last die de school met zich meezeult enorm.

Het goede nieuws is dat er allerlei projecten zijn gestart om de weg naar onafhankelijkheid en de zelfstandigheid te verkorten. Zo is er het “pigs” project. Opgezet en gefinanceerd door Basti, onze Duitse vrijwilliger. Hij heeft tijdens zijn vakantie in Duitsland geld ingezameld en daarmee 10 biggen gekocht die in onze varkensstal in 6 maanden tijd worden grootgebracht om ze dan (heel triest voor mij als vegetarier) aan te bieden voor de slacht. Maar ik moet flink zijn en het project is heel goed doordacht en professioneel opgezet en kan al binnen een jaar voor extra inkomsten zorgen. Basti is samen met de verzorger in opleiding gegaan en de varkens varen er wel bij zo te zien.

Ook staat de verdere afbouw en opzet van een kippenfarm bij onze school op stapel. Mede met behulp van Finse vrijwilligers die ook geld zullen proberen in te zamelen om dit project mogelijk te maken. De kippen moeten dan zorgen voor eieren waarmee de school ook extra inkomen kan genereren om zo betere salarissen te kunnen betalen en om extra activiteiten voor de kinderen te organiseren.

Daarnaast zijn moeders en oudere kinderen wekelijks bezig om mooie paperbeads (kettingen van opgerold gekleurd papier) te maken. Met de verkoop van deze mooie sieraden wordt ook extra inkomen gegenereerd voor de school en de moeders. Verder zijn we aan het uizoeken of het maken van ansichtkaartenj van recycled papier een mogelijkheid is voor de nabije toekomst.

De leerkrachten hebben verschillende comitees opgericht en ook zijn er onder de leerlingen afdelingshoofden gekozen. Het eerste kleine conflict dit jaar op school is met veel succes gesust en opgelost door het te behandelen in de counsellorsraad ( raad van advies met leerkrachten en leerlingen als leden). Geweldig toch en dat voor een simpel plattelandschooltje. Dictator Museveni en zijn volgelingen kunnen van ons democratisch proces nog wat leren!!!!!!

Het slechte nieuws is dat we twee weken geleden één van onze schoolkoeien hebben verloren. Het arme beest was losgebroken en heeft op zijn vrije voettocht een plastic zak verorberd wat haar fataal is geworden. Dat betekent dat we voorlopig de kinderen van pap zonder melk moeten voorzien, daar de andere koe net genoeg melk produceert om de vaste lasten van haar onderhoud te betalen. Heel sneu allemaal.

Dan is er de zorgelijke financiële situatie van de school. Na het zeer slechte beleid van vorig jaar is dit nog steeds niet opgelost. Zo moeten de leraren nog steeds hun decembersalaris ontvangen en zal de uitbetaling voor deze maand april er ook om spannen. Tezamen met de torenhoge voedselprijzen (soms bijna verdubbeld;………….de staatskas was leeg na absurd hoge uitgaven voor verkiezingscampagnes) is het momenteel echt overleven geblazen. Dat geldt momenteel overigens voor alle scholen in Uganda. Vandaar dat de bovengenoemde projecten zo belangrijk zijn voor het voortbestaan van de school.

Dankzij jullie donaties en sponsorgelden kunnen 21 kinderen van arme en behoeftige ouders onze lessen volgen en worden bijna alle educatieve materialen betaald. En wordt er nog veel meer mee gedaan zoals in het financieel jaaroverzicht van 2010 is vermeld. Zie hiervoor het bericht van 18 januari jongstleden op deze site.
De (vrije) donatiekas is dit jaar nog matig gespekt, maar de belangrijkste zaken kan ik vooralsnog blijven steunen tot het moment dat de school hopelijk meer eigen geld gaat genereren uit de projecten.

Over projecten gesproken:
Er zijn drie projecten waar ik dit jaar graag extra aandacht voor wil vragen:

1. Het verder afbouwen en opzetten van de school kippen farm. Een eerste begin is met de bouw van de fundamenten van het kippenhok gemaakt, maar voordat de kippen een onderkomen hebben en ze uberhaupt zijn aangeschaft is er nog veel meer hulp nodig. Als de kippen er eenmaal zijn en ze eieren gaan leggen is begroot dat dat de school zo’n 200.000 Shs. extra inkomsten op kan leveren per maand, wat goed is voor het betalen van bijna twee maandasalarissen van de leerkrachten.

2. Het oprichten van voetbaltelftallen voor zowel jongens als meisjes en het organiseren van een voetbaltoernooi met andere scholen. Onze boekhouder Henry, een hele enthousiaste sportieve jongeman, gaat dit allemaal organiseren en elke dag vinden er al trainingen plaats wat de kinderen geweldig vinden. Luweero en omgeving gaat dus van ons horen op voetbal gebied. Heb er zoals jullie misschien weten geen snars verstand van, maar voetbal behoort hier bijna tot de eerste levensbehoeften en is vaak de enigste vorm van ontspanning.

3. Basti (de vrijwilliger) en ik hopen met de komst van onze schoolhonden “Bas” en “Solo” dat onze kinderen heel voorzichtig op een iets positievere manier leren om te gaan met honden en andere (huis)dieren. Het zijn schatten van beestjes, zoals jullie kunnen zien op de foto’s. Erg levenslustig.
Elke dag haalt Basti ze uit hun tijdelijk buitenverblijf (een klaslokaal in aanbouw) en speelt met ze op het schoolgrasveld. Sommige kinderen durven ze al een beetje te aaien en langzaamaan leren ze dat honden er niet alleen maar zijn om ze met een stok te slaan of om ze met stenen te bekogelen. Een heel moeizaam proces daar een hond hier helaas bijna niets voorstelt. In de meest positieve zin is het een beest die je eigendommen in de nacht beschermt.
Mijn wekelijkse komst zorgt voor een fantastisch schouwspel. De honden zijn dan door het dolle heen en de kinderen hebben het al over mijn babies. Om weg te smelten, maar heb gewoon iets met die lieve dieren hier in Uganda.

We willen graag een soort dierenprojectje op poten zetten met “Bas” en “Solo” in de hoofdrol. Zo willen we een dierwaardig hondenhok bouwen, ze van normaal voedsel voorzien en ze laten vaccineren.
Verder heb ik contact opgenomen met een dame in Luweero die honden traint voor de politie. Ook zij wil ons komen helpen (wel tegen betaling) om de dieren te trainen, zodat ze in de nacht samen met de bewaker de schooleigendommen kunnen gaan bewaken.
Erg blij ben ik met de toezegging van stichting USPCA (zie ook www.facebook.com/uspca ) om enkele presentaties bij ons op school te komen geven over hoe honden, maar vooral ook dieren in het algemeen (koeien, geiten, konijnen, katten etc. etc) te verzorgen, zodat je er zelf als mens ook meer baat bij hebt. Deze stichting komt op voor de belangen van het (huis)dier in Uganda en doet zeer goed werk. Bij voldoende donaties willen we zelfs gratis huisdieren van onze leerlingen laten vaccineren

Al deze voorstellen en initiatieven zijn besproken met de directie van de school, want ik als dierenliefhebber kan natuurlijk aardig doordraven op dit gebied en de hele verzorging en voorlichting moet zodanig gebracht worden dat het aansluit bij de kennis en gedachtengang van de kinderen en ouders, om kinderen op een positievere manier te laten kennismaken met dieren. Vandaar ook dat al die trainingen en voorlichting in de eigen taal worden gegeven door lokale mensen.

Nu is mijn brandende vraag: (en ik vraag het bijna nooit) ZIJN JULLIE GEINTERESSEERD OM ONS EEN FINANCIEEL STEUNTJE IN DE RUG TE GEVEN OM DEZE DIERVRIENDELIJKE EN SPORTIEVE PROJECTEN TE LATEN SLAGEN? Elke kleine bijdrage is welkom (ook een heitje voor een karweitje van een kind).
We houden jullie uiteraard op de hoogte over de voortgang van de projecten. En in de tussentijd groeien Bas en Solo als kool.

Nog een brandende vraag: Weten jullie een mooie naam te bedenken voor “Bas” en “Solo”. Ik heb voor dit verslag gemakshalve deze namen gebruikt (Basajjansolo is de naam van de school), maar om eerlijk te zijn; ze hebben helaas nog geen naam. Het bruine hondje is een mannetje en het zwarte hondje is een vrouwtje.
Ik wacht met belangstelling jullie originele voorstellen af.

Dank wederom voor jullie belangstelling om mijn website te lezen en ik hoop samen met “Bas” en “Solo” op een fantastisch respons.

Donaties kunnen worden overgemaakt op ING rekeningnummer 500520 t.n.v. J.F.Veeman o.v.v. Basajjansolo en eventueel o.v.v de naam van het project wat je wilt steunen. (kippenfarm, schoolvoetbal of Bas en Solo)

HEEL, HEEL HARTELIJK DANK en alvast een poot van “Bas” en “Solo”.

Lieve groet,
Jita Veeman

N.B. Overig nieuws uit Uganda:

1. Vandaag, 11 april heeft de oppositie (politiek) de dag “Walk to Work” georganiseerd om zo op een stille en vredige manier uiting te geven aan hun bezorgheid wat betreft de hoge voedsel- en brandstofprijzen, waardoor het meerendeel van de bevolking zich nog slechts 1 maaltijd per dan kan veroorloven. (En tegelijkertijd wil Museveni 3 miljard Shillings voor zijn inauguratie uitgeven de volgende maand!!!)
De manier waarop de politie heeft opgetreden is verbijsterend en baart me zorgen.
2. We zijn zo blij, want het regent sinds twee weken. Nog niet overvloedig, maar na twee maanden vreselijke hitte en droogte gaat de natuur weer groeien en bloeien. Evenals bij jullie in Nederland, zo heb ik ervaren uit vele opgewekte en vrolijke reacties. Onze bananen hebben erg geleden en de groei heeft zeker drie maanden achterstand opgelopen. Dat is nu eenmaal de wet van moeder natuur.
3. Ik heb het geluk gehad om de producer van de nationale televisieomroep UBC op straat te ontmoeten. “Hebbes” zo dacht ik. En zie daar het is gelukt; Herbert heeft in twee lange afleveringen van elk een half uur onze hele farm laten zien en veel uitleg gegeven over onze producten en de wijze van farming. Een snellere en goedkopere manier van marketing hadden we ons toch niet kunnen wensen!!!
4. Verder ben ik heel blij te kunnen melden dat we naar Nederland komen. 12 mei landt het vliegtuig. Herbert zal twee weken blijven en ik maar liefst 6 weken. We verheugen ons er enorm op, alhoewel ik een heel medisch circuit te doorlopen heb.
5. En schrijf het alvast in jullie agenda’s: OP 18 en 19 JUNI ZAL IK KORTE LEZINGEN EN INFORMATIE GEVEN OVER MIJN LEVEN EN WERK IN UGANDA alsmede, samen met nicht Zwanet, met een stand met arts en crafts aanwezig zijn OP DE OPEN DAGEN VAN KWEKERIJ JOLING(mijn neef) TE MEEDEN. Zou leuk zijn om jullie daar te ontmoeten. Meer informatie volgt later.
6. Helaas is er wederom een hond, Bobbie genaamd, overleden die ik verzorgde en in de garden van de oma van Herbert woonde. Ik ben ervan overtuigd dat ze is doodgemaakt, gezien de tegenstrijdige verhalen, het vluchtgedrag van haar baasje en het feit dat ze zwanger was. Dat raakt me zo diep en voel me machteloos, temeer daar het leven hier gewoon verder gaat en men zich over zulke zaken niet druk maakt. Pfff, Uganda is niet altijd makkelijk.

Tot een volgende keer. Dag,dag.
Jita

Uganda
East-Africa

Emailadres: jitaveeman14@hotmail.com

Telefoon:
0900-1230081 - (even wachten) 00256702100202# (nummer snel draaien en afsluiten met een hekje) ( 10 cent per minuut vanuit Nederland)
of
0900-1230279 – (even wachten) 00256702100202# (9 cent per minuut)
Of
0900-4560409 – (even wachten) 00256702100202#

Let op? Kosten veranderen bijna wekelijks. Laatste cijfer van de telefoonnummers van de providers veranderen dan. Dit wordt ook aangegeven als men belt.

• 17 April 2011 - 19:18

Jaap G.:

Hoi Jita,
    Je maakt toch wel het een en ander mee ! Het houdt niet op ! Bewondering voor je moedt en doorzet vermogen
    Kom zeker naar je lezing !!
    Wens je veel succes en tot ziens na 12 mei a.s., dat moet toch deze keer lukken !!!
    Groet Jaap G

• 27 April 2011 - 20:57

Jan En Aly Letema:

Lieve Jita

Schandalig dat ze het zo duur willen maken bij jullie. En wat erg van dat hondje. Wij kunnen niet naar je lezing omdat we begin juni op vakantie gaan.
    We wensen je veel suc6. Tot ziens.

Groetjes Jan en Aly

ijzervreter
    zelfstandig

Hiske, 03-05-2011.

p.s.
    Geweldig, wat je nu allemaal weer op touw hebt gezet!
    Bas en Solo hebben mijn hart gestolen.
    Wat erg, dat de zwangere hond is gedood.

Wat betreft een eventuele suggestie met betrekking tot de namen voor de honden:
    Ik ga voor JITA en BASTI, omdat jullie de hondjes zoveel liefde geven en de kinderen en volwassenen leren beter met ze om te gaan.

Wat fijn, dat jij en Herbert al zo snel naar Nederland Komen!

We houden 18/19 juni vrij, om naar de kwekerij te komen.

Lieve groeten aan jou en Herbert,
    Hiske.
    En hartelijke groeten en bedankt voor de mooie kaart van Berend.

• 03 Mei 2011 - 20:03

Jan En Aly:

Hallo Jita en Herbert

Leuk de mooie foto's te zien. Dank hiervoor. Prachtig al dat fruit. Kunnen wij ons hier niet voorstellen.
    Je komt al snel naar Nederland he?
    Volgende week. Goeie reis alvast.

Groetjes Jan en Aly

• 09 Mei 2011 - 16:52

Hylke En Cobie:

Heel erg welkom jullie, zowel op 504 als 508. Heb maar een goede reis ! Knuf uit de Blauwe flat.

• 08 Juni 2011 - 22:21

Khalid OUDICH:

Hi Jita,
    Le 08-06-2011 à 23h17min, je veux te dire bonsoir avec une bonne santé et bon courage et passer mes salutations à ,ta soeur,toute la famille et monsieur Herbert,.. ok. bye

• 21 Juni 2011 - 17:47

Pieter Temminck:

Hi Jitta,

Wist niet dat je nog steeds in Oeganda bent. Bezoek van de zomer Etien en krijg dan vast wel meer over je Oegandees avontuur te horen. Ik ben met mijn school (AOC Twello) ook (nog) actief in Oeganda (in de buurt van Masaka). Mail je binnenkort wel wat info.

gr. Pieter